Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

14 Μαΐου 2025

Ιστορική απόφαση για τον ελληνικό αμπελώνα


Μιας καθοριστικής σημασίας απόφαση για την εξάπλωση όλων των ελληνικών ποικιλιών οινοποιίας, σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, εξέδωσε το ΥΠΑΤΤ με το υπ’ αριθμόν ΦΕΚ Β 2265/ 9-5-2025, σχετικό με την ταξινόμηση οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου και ποικιλιών σταφιδοποιίας.

Για τις ανάγκες ταξινόμησης των ελληνικών οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου της απόφασης, όπως είχαν ζητήσει οι φορείς του κλάδου, καθορίζεται ως Ενιαίο Αμπελουργικό Διαμέρισμα (ΕΑΔ) το ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ (στο οποίο μπορούν να φυτεύονται όλες οι ελληνικές ποικιλίες) , ΠΛΗΝ ΤΟΥ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΚΟΥ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗ Ν ΚΑΙ ΣΟΥΛΤΑΝΙΝΑ Β, οι οποίες δύναται να καλλιεργούνται μόνο στις Περιφερειακές Ενότητες στις οποίες καλλιεργούντο μέχρι σήμερα. Στο ΕΑΔ ταξινομούνται οι ελληνικές οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου που είναι εγγεγραμμένες στον Εθνικό Κατάλογο.

Δεν ισχύει το ίδιο για τις ξενικές οινοποιήσιμες ποικιλίες, οι οποίες ταξινομούνται όπως προβλεπόταν από την προηγούμενη απόφαση ταξινόμησης ανά Περιφερειακή Ενότητα σύμφωνα με τον τίτλο ΙΙΙ του παραρτήματος της νέας απόφασης.

Για την προστασία των οριοθετημένων περιοχών παραγωγής αμπελοοινικών προϊόντων με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) ή με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ), κάθε ενδιαφερόμενη αναγνωρισμένη ομάδα παραγωγών σύμφωνα με το άρθρο 33 του Καν (ΕΕ) 2024/1143 ή, εφόσον τέτοια ομάδα δεν υφίσταται, η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ), ΔΥΝΑΝΤΑΙ ΝΑ ΑΙΤΗΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΤΟΥ ΥΠΑΑΤ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ ΦΥΤΕΥΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ ΠΟΠ ή ΠΓΕ, σε περίπτωση που τεκμηριώνεται σημαντικός κίνδυνος υποτίμησης ή κατάχρησης της φήμης των εν λόγω ΠΟΠ ή ΠΓΕ.

Κατά συνέπεια ουσιαστικά μέσω ΕΔΟΑΟ (σ.σ. δεν έχουν ακόμη αναγνωρισθεί Ομάδες Παραγωγών του άρθρου 33 του ΚΑΝ(ΕΚ) 2024/1143) και των φορέων που την απαρτίζουν (ΚΕΟΣΟΕ, ΣΕΟ), μπορεί να κατατεθεί αίτημα εξαίρεσης στο ΥΠΑΤΤ, στην περίπτωση παραδείγματος χάριν, που εγκαθίστανται (πάντα ελληνικές) ποικιλίες σε μια ζώνη ΠΟΠ σε τέτοια έκταση που κινδυνεύει η ποσοτική επάρκεια της ποικιλίας από την οποία παράγεται ο συγκεκριμένος οίνος ΠΟΠ.

Κατά τ’ άλλα, η απόφαση παρέχει πλέον την ευχέρεια στους αμπελουργούς και τους οινοποιούς να φυτεύουν, όποια ελληνική ποικιλία επιθυμούν, με την προϋπόθεση ότι έχει διασφαλισθεί η ζήτηση και η εμπορευσιμότητα της ποικιλίας.

Όσον αφορά τη τροποποίηση της ποικιλιακής σύνθεσης των υφιστάμενων  οίνων ΠΟΠ και ΠΓΕ, η διαδικασία παραμένει αμετάβλητη, συνεπώς οι ενδιαφερόμενοι οινοποιοί, θα πρέπει να καταθέσουν αίτημα τροποποίησης στην οικεία ΔΑΟΚ, ώστε μετά από έγκριση της Κεντρικής Επιτροπής Προστασίας Οινοπαραγωγής (ΚΕΠΟ), που έχει εισηγητικό ρόλο στον υπουργό ΥΠΑΤΤ, ο τελευταίος να εκδώσει υπουργική απόφαση.

Η διαδικασία αυτή δεν ισχύει για τους ποικιλιακούς οίνους ή για τους οίνους χωρίς Γεωγραφική Ένδειξη με αποτέλεσμα, εφόσον φυτευθούν ελληνικές ποικιλίες σε οποιαδήποτε περιοχή της Ελλάδας, να μπορούν να κυκλοφορήσουν στο εμπόριο χωρίς περαιτέρω έγκριση.

Τέλος μια σημαντική επιπρόσθετη  διάσταση που επιφέρει η νέα απόφαση ταξινόμησης, είναι ότι οι ελληνικές ποικιλίες μπορούν να διαδραματίσουν βελτιωτικό ρόλο στους χαρακτήρες ήδη κυκλοφορούντων ή νέων οίνων.

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 679 επισκέπτες συνδεδεμένους