Εκτύπωση
PDF

24 Μαΐου 2011

Η Ισπανία στο μέλλον ηγέτης των παγκόσμιων εξαγωγών οίνου σε ποσότητα

Στην τελευταία έκθεση του OIV για τις μεταβαλλόμενες παγκόσμιες συνθήκες στη βιομηχανία οίνου, υποδηλώνεται ότι η Ισπανία θα μπορούσε, σε σύντομο χρονικό διάστημα, να εκθρονίσει την Ιταλία από την πρώτη θέση των χωρών εξαγωγέων οίνου.

Το διεθνές εμπόριο αυξήθηκε κατά 6,7% το 2010 αγγίζοντας το 40% της παγκόσμιας παραγωγής (38% πέρυσι). Στην ανάκαμψη αυτή, σε αντίθεση με την τάση των τελευταίων 10 ετών, οι ευρωπαïκές χώρες προηγούνται (με ιδιαίτερα δυναμική την Ισπανία  (+16%), έναντι 7% για την Ιταλία και τη Γαλλία). Την ίδια στιγμή, οι χώρες του Νοτίου Ημισφαιρίου βλέπουν παρακμή στις εξαγωγές τους. Για την Ιταλία και την Ισπανία αυτή η μεταστροφή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση των πωλήσεων χύμα οίνου, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 40% του παγκοσμίου εμπορίου, αλλά μόνο το 10% της αξίας. Όσον αφορά την Ισπανία, η αύξηση των πωλήσεων χύμα για εξαγωγή προέρχονται, κατά κύριο λόγο από γαλλικές παραγγελίες.

Η κυριαρχία των χύμα εξαγωγών, ωστόσο, θέτει το ζήτημα της αξιοποίησης των ισπανικών οίνων, αφού αυτοί πωλούνται χωρίς ταυτότητα.

 

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 61 επισκέπτες συνδεδεμένους