keosoe

Εκτύπωση
PDF

20 Απριλίου 2012

Ισχυροί άνεμοι στη Σαντορίνη και παγετός στη Νεμέα, σκορπούν και παγώνουν τα όνειρα των αμπελουργών

Μοιάζει με σενάριο τρόμου το να κοπιάζεις ένα χρόνο και σε μια μέρα ή μια νύχτα οι κόποι σου να πηγαίνουν χαμένοι, παρακολουθώντας τα φυσικά φαινόμενα χωρίς να μπορείς ν’ αντιδράσεις.

Δυο από τους σημαντικότερους αμπελώνες της χώρας, της Σαντορίνης και της Νεμέας επλήγησαν από τη μανία στοιχείων της φύσης, τα ποία επέφεραν σημαντική ζημιά (πάνω από 50%) και ίσως όχι μόνο για τη φετινή συγκομιδή.

Η ΚΕΟΣΟΕ παρακολουθεί από κοντά τις δυο αυτές ζώνες, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της είναι υπό εκτίμηση ανάλογες ζημιές στον αμπελώνα της Πάρου.

Ειδικότερα ανά περιοχή μετά από επικοινωνία της ΚΕΟΣΟΕ τα αίτια και οι εκτιμήσεις καταγράφονται ως εξής:

Σαντορίνη

Μεταξύ της 10ης πρωινής μέχρι της 12ης βραδινής ώρας της 18/4/2012 στο νησί έπνεαν σφοδρότατοι άνεμοι ισχύος 10 beaufort και κατά διαστήματα 11 beaufort σε ολόκληρη την επιφάνειά του.
Ο αμπελώνας σε γενικό επίπεδο βρισκόταν σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης  και έκπτυξης των καρποφόρων οφθαλμών (βλαστοί 10-30 εκ. πριν την ανθοφορία με εμφανείς μικρούς καρπούς σταφυλιών). Οι ισχυροί άνεμοι  πέραν της καταστροφής των βλαστών (σπάσιμο) προκάλεσαν αμμοβολή με σκόνη και ελαφρόπετρα η οποία επέτεινε τις ζημιές, δημιουργώντας εικόνα «μαυρισμένων» βλαστών, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι θα επηρεάσει την παραγωγή και της επόμενης χρονιάς.
Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η εκτίμηση της επερχόμενης παραγωγής άγγιζε το επίπεδο του 2004 που αποτελούσε σοδειά ρεκόρ (5500 tn για όλο το νησί), η καταστροφή εκτιμάται ότι έχει θέσει εκτός παραγωγής άνω του 50% των αμπελώνων.
Ήδη έχει γίνει αναγγελία στον ΕΛΓΑ και κλιμάκιο του θα προβεί σε εκτιμήσεις και επισημάνσεις από τη Δευτέρα 21/4/2012.
Παρόμοιες ζημιές επήλθαν και στην καλλιέργεια της ντομάτας στη Σαντορίνη, ενώ λιγότερες είναι οι ζημιές στην καλλιέργεια της φάβας.


Νεμέα  

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 11/4/2012 επικράτησαν χαμηλές θερμοκρασίες (παγετός -3ο C) οι οποίες προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές, δεδομένης και της φάσης ανάπτυξης των βλαστών.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις επλήγησαν 20.000 στρέμματα οιναμπέλων και σταφίδων εκ των οποίων τα 15.000 στρέμματα καταστράφηκαν ολοσχερώς. Η ζημιά στον παραγωγικό όγκο του Αγιωργήτικου εκτιμάται στο 50% γεγονός που θα δημιουργήσει προβλήματα στις οινοποιητικές επιχειρήσεις της Νεμέας και ιδιαίτερα στον συνεταιρισμό που παραλαμβάνει τις μεγάλες ποσότητες που διασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία του.
Ήδη επόπτρια του ΕΛΓΑ επισκέφθηκε τη Νεμέα, ενώ έχει ξεκινήσει και η κατάθεση δηλώσεων για αποζημιώσεις.

Επιστημονική Συνεδρία

Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Ημερίδα ΚΕΟΣΟΕ

8 Φεβρουαρίου 2018

Σχέδια Βελτίωσης - Επενδύσεις

Δείτε εδώ το video

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Aμπελοοινικά Nέα

Tο νέο τεύχος της εφημερίδας της KEOΣOE

Δείτε εδώ

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 267 επισκέπτες συνδεδεμένους